Blog

Espai d’interpretació de Berga

  |   ESPAIS CULTURALS   |   No comment
L’Espai Berga és un centre d’interpretació de la ciutat de Berga. Mostra l’origen i evolució de la ciutat a partir de la seva situació estratègica amb una museografia actualitzada.
LA BERGA MEDIEVAL
El castell de Berga es troba documentat al segle IX. Les primeres referències escrites de la vila de Berga són del segle XII. A l’alta edat mitjana la vila de Berga va ser possessió dels Peguera,  i des de finals del XII dels  Berga. Al darrer terç del XIII passà a integrar-se per herència al comtat de Pallars.
El 1309 Sibil.la – comtessa de Pallars i senyora de Berga juntament amb Hug de Mataplana vengué la vila de Berga i altres possessions que tenia al rei Jaume II. Berga passà de ser una vil.la senyorial a ser una vil.la reial.
A finals del segle XIV es fortifica amb muralles la ciutat de Berga, en un ambient de gran inseguretat. L’esforç econòmic de la seva construcció junt amb les guerres del s. XIV i XV, van fer que Berga esdevingués una vila esgotada i empobrida.
LA BERGA BORBÒNICA
Berga no era un plaça estratégica de frontera, però si de reraguarda. El 1655 els francesos van destruir l’església parroquial de Santa Eulàlia, situada al castell de Berga. Això provocà la fortificació del castell i es van reparar i construïr noves muralles. La fortificació del castell de Berga és obra dels Borbons, i al peu del mateix va anar creixent la vila durant el s.XVIII.Al peu de la riera de Metge es concentraven molins amb 28 salts d’aigua (el 1789), convertint-se Berga en la capital de la filatura de cotó amb màquines manuals (hi treballaven les màquines de fuso múltiples, conegudes com a berguedanes o maixerines).
LA BERGA CARLINAEl segle XIX fou un periode de guerres sagnats que van afectar molt negativament a la ciutat de Berga i comarca. Un cop acabades les tres guerres carlines, al darrer terç del segle XIX es va produïr l’inici de la industrialització (mines de carbó, fàbriques tèxtils…)
VISITA

Entrada gratuïta

SITUACIÓ

El museu es troba al bell mig de la ciutat, dins l’espai que ocupa l’oficina de turisme de Berga.

HORARIS

Horari de dilluns a dissabtes de 10h a 14h i de 18h a 20h.
Diumenges d’11h a 14h i de 18h a 20h.

INFORMACIÓ

Espai d’Interpretació de Berga
C/dels Àngels 7
Tel. 93. 821 13 84
Fax. 93. 822 11 55
info@turismeberga.cat

No Comments

Post A Comment