La nostra Història

Al 1984 l’Hotel Estel va obrir les seves portes per primera vegada, aquest 2024 celebrem els 40 anys!

La Familia

El Pere i Joan Figols, els 2 petits d’una família d’origen pagès de 5 germans, nascuts a Can Ballús, (La Valldan), actualment agregat al municipi de Berga.

Com era molt habitual en aquella època, encara menors d’edat, van marxar de casa per a emprendre el seu propi camí, al començament fent d’aprenents, després treballant per un petit salari i més tard varen obrir el primer taller de llauneria i electricitat, l’ofici del Joan i del Pere respectivament.

Emprenedors els 2 com eren, tot comença quan l’any 1972 van obrir un hostal al passeig de la Pau de Berga. L’Hostal Passeig tenia 25 habitacions sense bany i només oferia el servei d’allotjament en un edifici de 5 plantes sense ascensor. Els primers clients van ser els que varen construir la Central Tèrmica de Cercs i la presa del Pantà de la Baells.

Als baixos de l’edifici on hi havia l’hostal, els germans hi varen traslladar el taller que ja tenien ampliant-lo amb una botiga d’electrodomèstics, que la dirigia la Rosalia, l’esposa del Pere i les habitacions les portava la Teresa, l’esposa del Joan.

Anys més tard, les diferents activitats empresarials es van aglutinar en l’empresa “Casa Figols i Cia”


Els seus inicis

L’any 1984 es va obrir un nou hostal a la Carretera Sant Fruitós, edifici dissenyat i decorat per l’aparellador Joan Serarols que treballava al despatx de l’arquitecte Ramon Masferrer Homs.

El nou hostal fou inaugurat pel president de la Generalitat Jordi Pujol i Soley l’abril de 1984 juntament amb les obres d’ampliació del passeig de la Pau. L’obertura de l’Hotel Estel va coincidir en el temps, amb el tancament definitiu de l’Hotel Del Castell “Hotel Mesón del Castillo”, i aquell mateix any es va obrir al trànsit el túnel del Cadí que enllaçava les comarques del Berguedà i la Cerdanya a través de la C-1411 (actual C-16).

Els primers anys l’establiment tenia la categoria de “Hostal Residència”, pel fet que oferia els serveis d’allotjament i esmorzar, i es trobava emplaçat al Passeig de la Pau número 73. Tenia 40 habitacions amb bany, fil musical, telèfon i calefacció, cafeteria, sala d’estar i aparcament.

Anys més tard, l’hostal es va convertir en un hotel de dues estrelles, i també va canviar-la direcció del carrer, passant a ser l’actual Carretera Sant Fruitós, 39.


El projecte continua

L’any 2001 la segona generació es va fer càrrec del negoci amb la creació de la societat Figols Activitats Turístiques, sl. Societat integrada pels dos fills del Pere, el Josep i el Ramon; i els 2 fills del Joan, el Carles i la Silvia.

A finals d’aquell mateix any l’Hotel Estel va rebre el “Diploma Turístic de la Generalitat de
Catalunya

A partir d’aquell moment es va començar a fer obres de millora a tot l’hotel, dirigides per l’aparellador Joan Manuel Serarols Ballús, fill de Joan Serarols, el dissenyador de l’hotel. També es va obrir el restaurant, una época amb dinars i sopars, actualmente només amb el servei de sopars.


Actualitat

Durant aquests 20 anys, els socis hem anat participant activament en l’empresa, directament o indirectament fins al dia d’avui. Tots 4 continuem junts per tirar endavant el projecte que fa 40 anys van engegar els nostres pares. 

Gràcies a tots per fer-ho possible!